Ugrás a tartalomra

Pallas, Szikra, Kossuth Nyomda

leguan küldte be March 8, 2013 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1895

Az  1884-ben alapított Pallas Irodalmi és Nyomdai Rt. kezdetben a Wilckens-féle nyomdát használta a Koronaherceg (ma Petőfi Sándor) és a Gránátos (ma Városház) utcák  között fekvő Trattner-Károlyi házban, majd 1885-től tíz éven keresztül a Kecskeméti utca 6. alatt működött. Sikeres fejlődése szükségessé tette egy nagyobb épületbe költözését, ezért az államkincstártól megvették a Honvéd, Gorove (ma Kozma Ferenc) és Kálmán (ma Kálmán Imre) utcák által határolt telket. Az időközben (1894-ben) megalakult Magyar Hírlapkiadó Rt. helyiségeit is ide tervezték elhelyezni.

A beköltözésre 1895 őszén kerülhetett sor. A kortársak szerint a három utcára néző, háromemeletes nyomdaépülethez hasonlót – a bécsi államnyomda kivételével – a kontinensen nem lehetett találni. A földszinten a könyvkötészet;  a magasföldszint 50x15 méteres termében a gyorssajtók és a rotációs gépek voltak elhelyezve (30 nyomtató gép) külön-külön elektromos meghajtással; az első emeleten az igazgatóság, a kiadói hivatal és a szerkesztőségek; a második emeleten 250 szedő munkahelye és a korrektorok voltak elhelyezve; végül a harmadik emelet a betűöntődének és az ábrák, betűmatricák készítéséhez szükséges galvanoplasztikai osztálynak  adott helyet. A két világháború között – bővítésként –  beépítették az udvari teret és a padlástér egy részét negyedik emeletté alakították.

Az 1944 novemberében Szegeden megalakult Szikra Kiadó (az MKP vállalata)  1945 januárjában Pestre költözött, előbb a Budapesti Hírlap József körút 5. alatti nyomdájába,  de székhelyét rövidesen áttette a Honvéd utcai épületbe. ----- A Szikra Nyomda 1956-ban felvette a Kossuth Nyomda nevet. -----  Gazdasági okok 2006 nyarán a nyomda felszámolásához vezettek, a Kossuth Nyomda jogutód nélkül megszűnt.

Cím

Honvéd u. 10
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok